Cookies ’n’ cream – oreotårta

Då var det dags för bak igen, denna gång en oreotårta (som var supergod). Väldigt mäktig, så kanske inte den ultimata efterrätten när man ätit 3 kilo grillat kött. Superenkel, vi hade allt utom oreokex hemma. Vi hittade inga minisar i Kalmar så vi tog vanliga istället till dekoreringen. Bilderna blev inte så bra idag heller, men jag orkade inte riktigt med det. 
 
Iallafall, nog med käbbel, här kommer bilder och recept. 
 
Utsidan
 
Insidan
 
Det är tre bottnar, två oreobottnar och en chokladbotten. Färskostkrämen var suuuupergod verkligen! Sen är det krossade kex som täcker färskosten. Det var klurigt. 
 
Receptet är taget ur Lomelinos Tårtor, en av mina favoritbakböcker för det mesta därifrån blir supergott! 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:
 

Ingredienser

  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 1 st äggvita(or), stor
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1.25 dl mjölk
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 8 st Oreo cookies, normalstora

chokladbotten

  • 0.75 dl mjölk
  • 1 st ägg, medelstort
  • 1.25 dl strösocker
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 dl vatten, kokande
  • 0.5 dl kakao
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 25 gram smör

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 2 dl florsocker
  • 300 gram philadelphiaost, eller annan färskost
  • 6 st Oreo cookies, normalstora

Till dekoration

  • 12 st Oreo cookies, mini
  • 12 st Oreo cookies, normalstora
  • 1 körsbär
 

Tillagning

  • 1. Värm ugnen till 175 grader.
  • 2. Smörj och mjöla två formar, ca 15 cm i diameter.
  • 3. Vispa smör och socker till oreobottnen vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och vaniljextrakt och vispa till en jämn smet.
  • 4. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa i 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
  • 5. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bottnarna svalna 10 minuter och stjälp upp dem på galler.
  • 6. Smörj och mjöla en bakform, ca 15 cm i diameter till chokladbottnen. Smält smöret och låt det svalna.
  • 7. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  • 8. Blanda färskost och florsocker till fyllningen i en skål. Vispa grädden och vänd ner den. Krossa kexen och blanda dem med ungefär en tredjedel av fyllningen. Om fyllningen inte känns tillräckligt fast kan den stå en stund i kylen.
  • 9. Lägg en ljus botten på ett fat. Bred på hälften av fyllningen med oreobitar. Lägg på chokladbottnen och bred på resten av oreofyllningen.
  • 10. Lägg på den sista ljusa bottnen. Bred ut fyllningen utan kex över tårtan i ett jämnt lager.
  • 11. Smula de normalstora kexen till dekorationen i en mixer. Täck tårtans ovansida med smulor och fortsätt sedan ner runt om tårtan. Tryck fast smulorna med handflatan.
  • 12. Dekorera med minioreokex och körsbär.
 
Njuuuuut

Kommentarer:

1 Linda Rapp:

skriven

Vilken härlig blogg du har! :) kram Linda

Kommentera här: