0 Läs mer >>
Då var det dags igen! Idag har jag bakat klart tårtan jag började på igår. Jag gör alltid tårtbottnarna kvällen innan numera. 
Jag ska inte pladdra så mycket, nedan kommer bilder och recept. Återigen från boken Lomelinos Tårtor. Jag ska börja öva på tekniker och modellering och det kommer jag nog inte att fotografera. Möjligen framstegen. "Så här mycket sög jag för tre månader sedan och så här mycket suger jag nu". Så ska det nog bli lite drinkar. 
VI FÅR SE VAD NÄSTA NYA PROJEKT BLIR! 
 
Här har vi ingredienser som ska bli tårtbotten! 
 
Smeten <3
 
 Färdiggräddad botten, javisst!
 
 Färdig tårta! 
 
Jag tycker inte att marängsmörkräm är så gott, och det var inte så roligt att jobba med heller. Jag skulle prova de nya tyllarna idag men spritspåsen läckte och det blev bara mos av det men jag kämpade på och tänkte ta ett kort på det färdiga resultatet. Inte riktigt det finaste jag gjort. Övning ger färdighet.
 
Jag rekommenderar att ha i lite mer citron än vad som står, det smakade nästan ingen citron alls. 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:

Du behöver

Blåbärsbotten

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 300 g blåbär
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 4 dl strösocker
  • 4 st stora ägg

Citronsmörkräm

  • 8 st stora äggvitor
  • 4,75 dl strösocker
  • 400 g rumsvarmt smör
  • saften från 1/2 citron
  • rivet skal från 1 citron
  • Ev. gul pastafärg
 

Gör så här

  1. Blåbärsbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla tre bakformar, cirka 20 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar.
  3. Sikta ner mjöl, bakpulver och majsstärkelse i en skål.
  4. Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären.
  5. Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
  6. Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
  7. Vispa väl mellan varje ägg.
  8. Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet.
  9. Häll i blåbären och rör några gånger så att bären fördelas någorlunda jämnt.
  10. Fördela smeten i bakformarna. Grädda bottnarna i 25–30 minuter.
  11. Citronsmörkräm
    Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  12. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller sockerkristallerna har smält.
  13. Ta bort skålen från värmen.
  14. Vispa nu blandningen med elvisp eller i en köks-assistent tills du har en fluffig och vit marängsmet.
  15. Fortsätt att vispa ända tills smeten är sval och tjock, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  16. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat.
  17. Tillsätt citronsaft och skal och eventuell pastafärg.
  18. Sätta ihop tårtan
    Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  19. Bred ut ett jämnt lager citronsmörkräm på bottnen.
  20. Gör samma sak med nästa botten.
  21. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  22. Bred ett tunt lager citronsmörkräm över hela tårtan.
  23. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
  24. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa ut fyra (eller så många som du vill ha) klickar på tårtans sida.
  25. Börja längst ner på tårtan och spritsa uppåt.
  26. Ta en vinkelpalett som är något mindre än klicken med frosting och »dra« försiktigt ut den.
  27. Fortsätt på samma vis runtom och ovanpå hela tårtan.
 

Blåbärstårta med citr...

0 Läs mer >>
 Då har jag provat ett recept som pappa skickade. Jag bakade dessa muffins med nyslungad honung och det var supergott! Enkelt också. 
 
Ljuvlig honungskaka.. 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:

Honungskaka! Gräddas i muffinsformar eller madeleineformar.
1 dl socker
1 dl honung
2 ägg
Visapas hårt tills det är poröst och ganska fast
50 gr smält/mjuk smör
Vispas med äggsmeten
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpuvler
0,5 tsj vanilsocker
Vispa ihop!

Fyll muffisnformar/madeleineformar
Grädda ca 10 min 175 grader

 
 

Flytande guld... Honu...

0 Läs mer >>
Igår började jag med en ny botten till en ny tårta, och ikväll ska jag göra en till. Tårtbaket går ganska bra nu! Det blir gott, men jag måste öva mer på dekorationerna. Hoppas att mina tyllar från Wish kommer hem snart så jag får börja öva ordentligt. Iallafall, eftersom det är sommar och typ 100 grader ute så har jag i princip bara använt mig av sommarens finaste bär, jordgubbar! Ikväll ska jag dock testa blåbärsbotten.
Den här tårtan var relativt enkel, bara dekorationen jag blev missnöjd med. Jag hade lite för mycket pastafärg och är ganska dålig på att skriva, så det fick bli lite krusiduller med dekorationspennorna jag köpte på Ica igår. 
Nog med babbel, här kommer bild och recept! 
 
Pilligt värre. Blev inte så fin som jag hoppats så jag håller tummarna för att den är god iallafall.
 
Jag tog inte så mycket bilder när jag bakade idag så jag lägger ut ett par på den färdiga tårtan.
 
 Den här nyansen ville jag ha. Nu fick jag den med hjälp av en blixt. Egentligen är den mycket mörkare. 
 
Jag behöver fortfarande öva på dekorationerna, det vet jag. Men för varje tårta jag bakar blir jag lite bättre. För ett år sedan hade jag aldrig lyckats få den så fin som den är nu, och då är den inte ens fin. Tänk er då hur mycket bättre jag blivit. Istället för jätteful är den bara lite ful. Den tar vi med till Kalmar och fikar hos Elsas morfar och min pappa, världens bästa i sitt slag. 
 
Receptet hittar ni här eller nedanför: 
 

Jordgubbsbotten:

4 stora ägg

3 1/2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

60 g jordgubbar

1/2 dl vatten

 

Jordgubbskompott:

250 g jordgubbar

1/2 dl gelésocker

 

Vit chokladfrosting:

200 g vit choklad

100 g rumsvarmt osaltat smör

200 g philadelphiaost

2-3 dl florsocker

ev. rosa pastafärg (kan beställas på nätet, t ex på kakburken.se)

 

Dekoration:

färska blommor, t ex rosor

 

Jordgubbsbotten:

Värm ugnen till 175 grader. Klä en bakform, 20 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker ljust och poröst i 5-7 min.

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.

Mixa jordgubbarna till en slät pure. Blanda med vattnet och värm i en kastrull.

Sikta ner mjölet i tre omgångar i äggsmeten. Rör några gånger mellan varje siktning. Tillsätt purén och vispa försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i bakformen. Grädda bottnen i cirka 1 timme.

 

Jordgubbskompott:

Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Blanda med sockret i en kastrull. Mosa jordgubbarna så att det bildas lite vätska (eller mosa dem helt om du föredrar det). Låt koka i cirka 30 sekunder, ta av från värmen och låt svalna.

 

Vit chokladfrosting:

Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt svalna.

Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och tillsätt önskad mängd florsocker.

Färga frostingen med pastafärg om du vill.

 

Sätta ihop tårtan:

Dela bottnen i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en bricka. Bred ut ett jämnt lager jordgubbskompott över. Upprepa tills du använt två bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan nedåt.

Bred ett tunt lager vit chokladfrosting över hela tårtan. Låt den sedan stå i kylen i 20 minuter eller tills frostingen stelnat något.

Bred på ett tjockare lager frosting över hela tårtan. Fyll en spritspåse med en liten rund tyll och spritsa små klickar längst ner runtom hela tårtan.

Dekorera med färska blommor och kanske en liten vimpel gjord av en grillpinne och ett vackert papper.

 
 

Jordgubbstårta med vi...

0 Läs mer >>
Då var det 36 grader på framsidan innan klockan 10:00. Så nu blev det att göra en (alkholfri såklart) frukostdrink. Den är enkel, går snabbt och är supergod! Ganska mättande också. Vegansk, värt att tillägga för er veganer som hittar hit. Nu ska jag inte babbla mer, utan här kommer bilder och recept! 
 
Perfekt frukost för en stekhet dag som denna
 
 
Med denna hetta och ljuvliga drinkar är det svårt att tro att vi befinner oss i Sverige.. 
 
Glasen är köpta på IKEA, du hittar dem här. Kika även hos ditt närmsta IKEA-varuhus. 
 
 
Receptet på dessa hittar du här eller nedan:
 

Ingredienser

Portioner: Ca 7 dl. 
  • 2 lime (2 lime motsvarar ca 2 msk saft)
  • 400 ml light kokosmjölk
  • 250 g fryst mango
  • 2 msk strösocker
 

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 7 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pressa limen. Mixa alla ingredienser slätt i en blender och servera.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

Mango Colada

0 Läs mer >>
Så för att hålla igång bloggen tänkte jag försöka uppdatera med en till två dagars mellanrum. Så snabbisarna blir med mobilen aka mobilkameran aka kvalitetsförlust. Nåja! Här kommer tips på en supergod och svalkande dryck som passar alla som älskar kaffe och kanske även vissa som inte gör det. Jag och min man brukar hälla kaffeslattarna vi har i kannan i iskubsformar och ställa in i frysen, för att kunna ta fram dem varma dagar, hälla mjölk på och eventuellt någon kaffesirap. Jag har inga mått utan här får man gå efter smak. Resultatet blir supersmarriga islattar! Jag ska nog försöka starta en blogg på engelska också. Längre fram, när jag lyckats underhålla den här iallafall ett par månader.. 
 
Ursäkta att kvalitén är sämre än vanligt. Bilden är tagen med en iPhone. 
 
Supergott! 
Glasen är köpta på Dollar Store.
 
Du behöver:
Kaffe i iskuber
Mjölk
Eventuell smaksättning
 
Gör så här:
Lägg 5-6 iskuber i ett glas. 
Häll på smaksättning om ni vill ha (jag rekommenderar kaffesirap med vaniljsmak, eller choklad)
Häll på önskad mängd mjölk. 
Låt iskuberna smälta i möjlken och avnjut denna svalkande dryck en varm sommardag som denna! 
 
Superenkelt men jättegott! :)
Återbruk av kaffeslattar från kannan. 

Snabbis! Islatte!

0 Läs mer >>
Då var det dags att baka igen! På två dagar har jag alltså hunnit med 6 bottnar och en halv liter lime curd, plus bygga och dekorera tårtan samtidigt som jag har uträttat ärenden i stan och varit mamma till en krypande snart 10-månaders. Jag är ganska effektiv, med andra ord. Då Nilla och Ella inte skulle fira midsommar med föreningen tog jag på mig ansvaret att baka tårtor. Först hade jag räknat med två tårtor, men sen blev vi lite fler så jag gjorde en extra för säkerhets skull. Och för att kunna ta hem rester.
Jag gick återigen efter min favorittårtbok, Lomelinos Tårtor, som jag rekommenderar alla mina tårt-älskande vänner att inhandla för att kunna avnjuta suveränt goda tårtor. Dekorationerna får man ju stå för själv, men hallonbrownien blev jag nöjd med.
Dagens gräddtårtor blev jag inte riktigt nöjd med i dekorväg, just för att vi hade en inomhustemperatur på 30 grader i köket vilket medförde att grädden smälte efter en stund. Så de två första gjorde jag i förmiddags, och den sista nu ikväll. Då låg temperaturen på 27, så jag spacklade och lät grädden och tårtan kylas ner en timme innan jag fortsatte med dekoren. Grädde måste jag öva mer på, märkte jag. Det är inte som frosting. Det var svårt att få fint. Men men, vi provsmakade fyllningen på en bit vitt bröd och Zacke och min granne och kusin Elena tyckte den var god, så jag får lita på att de är ärliga. 
 
 
 
Börja med att bre på hemkokt lime curd..
 
 ..lägg på skivade jordgubbar..
 
 ..och smeta över lite grädde, så har du fyllningen! Upprepa på varje lager utom översta.
 
Ursäkta kvalitén.. Spackla ett lager grädde innan dekoreringen så att tårtan är täckt och kanterna inte syns.
 
Tre tårtor, sex bottnar
 
Uppifrån. Under gräddrosorna döljer sig mer jordgubbar.
 
Jag SKA bli bättre på fotodelen, men jag hade inte tid idag heller. Receptet hittar ni här eller nedan:
 

Du behöver

Sockerkaksbotten

  • 50 g smör
  • 2 st stora ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl mjölk (3 %)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Lime curd (ca 3 dl)

  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st stora ägg
  • Saft och skal från 3 limefrukter (ca 3/4 dl saft)
  • 50 g rumsvarmt smör i kuber

Fyllning och dekoration

  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk socker eller efter smak
  • 500 g jordgubbar
  • 1 dl lime curd (se ovan)

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
  5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
  6. Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
  7. Fördela smeten jämnt i bakformarna.
  8. Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
  9. Lime curd
    Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  10. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
  11. Ta av curden från värmen och rör i smöret.
  12. Rör tills det har smält.
  13. Häll upp i en burk med lock. Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
  14. Fyllning
    Vispa grädden med sockret.
  15. Rensa och skiva jordgubbarna. .
  16. Sätta ihop tårtan
    Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
  17. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  18. Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar.
  19. Upprepa tills du har använt tre bottnar.
  20. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  21. Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.
 
Vi får se vad midsommarfolket säger imorgon! 
Ha en JÄTTEGLAD midsommar på er! 
 
Kom gärna med förslag på vad ni skulle vilja se i framtiden också! 
 
 
 
 

Sommartårta med jordg...

0 Läs mer >>
Idag råkade det bli tårtbak. Jag hade tänkt baka bröd, men det får bli en annan kväll. Jag bakade ur min fina tårtbok, Linda Lomelinos tårtor med mina nya fina bakformar på 15 cm i diameter. 
 
Jag blev faktiskt nöjd även om glasyren inte blev riktigt så perfekt slät. Å andra sidan har jag inte jobbat jättemycket med glasyr på tårtor som dekor, mer som spackel under marsipan/sugarpaste (som jag iof inte jobbat så mycket mer heller men kommer att öva på under sommaren). Receptet var relativt enkelt, jag fick prova på en ny sorts frosting till glasyren som var rolig och inte allt för svår. Och jag fick en hög tårta! En liten men hög, så det var lite roligare och lättare att jobba med. Nästa gång ska jag nog däremot ha i lite pastafärg/karamellfärg för att få fram de rosa tonerna mer. Men det är ju mest för syns skull. Jag känner mig nöjd, och det är huvudsaken! 
 
Nya superfina och fräscha formarna!
 
Bottnarna på tork.
 
Fyllning och bygge
 
Första lagret spackel
 
Andra lagret spackel
 
Färdig tårta!
 
Close-up
 
 
 
Vill även passa på att be om ursäkt för bildkvalitén och tråkiga bilder men det är faktiskt midnatt och kamerabatteriet var slut och jag hade därför inte tid att bygga en liten mini-studio eller ladda kameran och jag ville få ut detta ikväll för imorgon hinner jag inte heller. Nästa gång blir det bättre 👍
 
Receptet hittar ni här eller nedan:
 

Du behöver

Browniebotten

  • 225 g smör
  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 st stora ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta

Marängsmörkräm med hallon

  • 4 st stora äggvitor
  • 2,33 dl strösocker (200 g)
  • 250 g rumsvarmt osaltat smör
  • 100 g hallon
  • lite rosa pastafärg (kan uteslutas)

Chokladglasyr

  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • 50 g smör

Dekoration

  • hallon
 

Gör så här

  1. Browniebotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
  3. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt.
  4. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull.
  5. Låt svalna.
  6. Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
  7. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
  8. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
  9. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät.
  10. Fördela smeten i formarna.
  11. Jämna till ytan med hjälp av en sked.
  12. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.
  13. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
  14. Marängsmörkräm med hallon
    Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål.
  15. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  16. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
  17. Ta bort skålen från värmen.
  18. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
  19. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  20. Tillsätt smöret, en liten bit i taget.
  21. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
  22. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
  23. Kör hallonen till puré i en mixer.
  24. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
  25. Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
  26. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
  27. Sätta ihop tårtan
    Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
  28. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  29. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen.
  30. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna.
  31. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  32. B red ut ett tunt lager frosting över hela tårtan.
  33. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
  34. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn.
  35. Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.
  36. Chokladglasyr
    Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
  37. Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
  38. Dekoration
    Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten.
  39. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren.
  40. Jobba snabbt så att den inte stelnar.
  41. Dekorera tårtan med ett eller flera hallon.

 

Hallonbrownietårta

0 Läs mer >>
Nu växer det och frodas! Det är blommor på tomaten och pallkragen är nästan överfull! Så imorgon ska vi flytta pumporna till antingen bredvid smultronen eller till framsidan :) 
 
 
 
 
 

Gröna fingrar del 5

0 Läs mer >>
Just det, jag har ju glömt att visa mitt färdiga projekt till svägerskans lilla bebis som kommer i juli, ugglefilten! Jag hann tyvärr inte blocka eller ta en riktigt bra bild på den, bara med makens iPhone. 
 
5*5 rutor, superenkel att göra! 
Det svåraste var att hitta svarta knappar till alla ögon. 
Mönstret hittar ni här
 
Jag har även stickat klart en kofta till Elsa som jag kommer att fotografera inom en snar framtid och försöka hitta länk till mönstret. Just nu håller jag på med en klänning, och när fingret blir bättre ska jag börja virka också. Och plocka fram symaskinen. OH WELL nog med alla idéer som sprutar när man skriver. Det var filten, jättelätt och rolig, såna blir det fler av :) 

Virkad ugglefilt!

0 Läs mer >>
Idag har jag bakat chocolate cheesecake, superenkelt. Däremot så står det i receptet att man ska höja temperaturen med 20-25 grader om man inte har varmluftsugn. Detta stämde INTE med min ugn. Jag förgräddade bottnen i 8 istället för 10 minuter och det blev fortfarande lite bränt. Samma med cheesecaken. Så följ angiven temperatur, inte högre. Grädda längre i såna fall. 
 
 

Du behöver

Cheesecakebotten

400 g digestivekex
200 g smör

Fyllning
600 g philadephiaost
2,5 dl kesella, 10 %
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
4 st ägg, ekologiska
1 dl vispgrädde

Chocolate swirl
150 g mörk choklad, av bra kvalitet, 60 %
3 msk espresso

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn). (*Jag rekommenderar inte att höja temperaturen, utan istället grädda längre vid behov)
  2. Krossa digestivekex fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smör och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
  7. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
  9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  10. Bryt mörk choklad i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffe.
  11. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten.
  12. Varva smeterna om varandra över kexbotten. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
  13. Grädda din chokladcheesecake i cirka 1,5 timme tills den stannat helt.
  14. Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.
 
 
Så här såg cheesecaken ut innan vi satte in den i ugnen. 
 
Efter att vi tagit ut den. 
 
Inuti kakan
 
Emelie och Zackarias som var mina försökskaniner tyckte att den var jättegod, jag tyckte att den var helt okej men jag är ju superduperkräsen och är den inte perfekt blir jag besviken. Man kan ana att det smakar bränt. Det tar inte överhanden men man hintar det, i övrigt var det fin konsistens. Dock är den nog godast kylskåpskall.
 
 
Receptet hittar ni även här.
 
Kom gärna med förslag på vad jag ska provbaka så kanske ni till och med blir inbjudna på en fika! 
 
I helgen kommer jag att göra trolldeg och börja öva på att göra skulpturer och dekorationer inför kommande veckors tårtbak i mina nya formar som jag hämtade idag! 15 cm i diameter, perfekt för provbakning och övning av dekorationer :) 

Chocolate Cheesecake

0 Läs mer >>
Nu har det gått x antal veckor sedan sista uppdateringen på bloggen, både med pyssel och tillväxten. Så här kommer uppdatering! 
 
Här i vår pallkrage växer nu plocksallad, prydnadspumpor, basilika, dill, koriander, tomat, citronmeliss och en buske längst bak jag inte minns vad det är. 
 
Potatis och jordgubbar
 
Förra årets stora smultronbuske, och årets 4 som är lite mindre. 
 
Förra årets rabarber
 
Chili och paprika! Vad som är vad ser vi när frukterna kommer 👍
 
 
So far so good. Vi har redan skördat och ätit lite av dillen, och ser fram emot när våra andra grödor levererar. Imorgon ska vi sätta rödbetor och palsternacka på framsidan och även rensa i det landet. Jag ska snart uppdatera igen förhoppningsvis men då med mina sticknings- och virkningsprojekt! Allt ska bara bli klart, blockas och fotograferas. Tack för idag! 

Gröna fingrar del 4