0 Läs mer >>

Då var det dags! I brist på bröd blev det snabbakat bröd till frukost, scones! Supersnabbt och väldigt gott med lite kanel och socker i smeten.

Scones

Ingredienser
Portioner: 8 st
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
ost eller marmelad till servering

Till servering
ost
marmelad

Så här gör du:
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 8 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda vetemjöl, bakpulver, någon av smaksättningarna (se Tips nedan) och salt i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 2 kakor, 8 bullar eller en längd på en plåt med bakplåtspapper (för 8 st). Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Till servering: Servera sconsen nygräddade med ost eller marmelad.
För alla
Brödet innehåller gluten men är fri från ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risdryck

Tips
Förslag på smaksättningar för 8 st scones:

1 dl torkad frukt t ex aprikoser, fikon, russin, tranbär, blåbär och gojibär

1 dl nötter eller mandel

1/2 g saffran och 1 msk socker

1 tsk malen kanel och 2 tsk strösocker

1 tsk stötta kardemummakärnor och 1 tsk socker

Scones med kanel!

0 Läs mer >>

Hej på er allihopa! Idag kommer det recept på krabbelurer, som är superkul att säga och supergott att äta! Perfekt lunch både till vuxna och barn, min dotter Elsa på snart 11 månader tyckte det var hur gott som helst :) Nedan kommer bilder och recept på både svenska och engelska!

Hello everyone! Today I made krabbelurer (kind of the Swedish version of American pancakes, but smaller) for lunch. It's fun to say and very tasty! My husband and my daughter loved it! You will find recipe and pictures below!

Krabbelurer

Krabbelurer med hallon
10–14 st

2 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
5 dl vetemjöl
3 dl mjölk

Garnering
ev. florsocker

Jordgubbsmos
100–200 g jordgubbar, färska eller frysta
ev. strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten. Rör om till en slät smet, men vispa inte länge.

2. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna). Kontrollera värmen så de inte bränns.

3. Stek krabbelurerna i några minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg. Servera gärna plättarna med vispad grädde, mosade bär, äppelmos eller sylt.

4. Hallon: Mosa hallonen med en gaffel. Om du vill kan du strö över lite strösocker, men hallonmoset kan även ätas osötat.

So I used a converter to convert the units used above, so I hope it works for you who uses cups instead of decilitres. Here's the recipe for you guys!

2 eggs
0.4 cups of sugar
1 1/2 teaspoons of baking powder
1 pinch of salt
2 cups of flour
1.2 cups of milk

7 ounces of strawberries

Here's how you do it:
1. Mix eggs and sugar until it's puffy. Mix the dry ingredients and pour into the eggs and sugar mixture along with the milk. Stir until it's smooth, but not tooling.
2. Heat up a griddle and add some butter. Cook over low heat, make sure that they don't burn, a few minutes on each side. Turn them when they have a nice golden colour. Serve with whipped cream, mashed berries or jam.

Excuse me. I used google translate.

Krabbelurer!

1 Läs mer >>
Då var det dags för bak igen, denna gång en oreotårta (som var supergod). Väldigt mäktig, så kanske inte den ultimata efterrätten när man ätit 3 kilo grillat kött. Superenkel, vi hade allt utom oreokex hemma. Vi hittade inga minisar i Kalmar så vi tog vanliga istället till dekoreringen. Bilderna blev inte så bra idag heller, men jag orkade inte riktigt med det. 
 
Iallafall, nog med käbbel, här kommer bilder och recept. 
 
Utsidan
 
Insidan
 
Det är tre bottnar, två oreobottnar och en chokladbotten. Färskostkrämen var suuuupergod verkligen! Sen är det krossade kex som täcker färskosten. Det var klurigt. 
 
Receptet är taget ur Lomelinos Tårtor, en av mina favoritbakböcker för det mesta därifrån blir supergott! 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:
 

Ingredienser

  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 1 st äggvita(or), stor
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1.25 dl mjölk
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 8 st Oreo cookies, normalstora

chokladbotten

  • 0.75 dl mjölk
  • 1 st ägg, medelstort
  • 1.25 dl strösocker
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 dl vatten, kokande
  • 0.5 dl kakao
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 25 gram smör

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 2 dl florsocker
  • 300 gram philadelphiaost, eller annan färskost
  • 6 st Oreo cookies, normalstora

Till dekoration

  • 12 st Oreo cookies, mini
  • 12 st Oreo cookies, normalstora
  • 1 körsbär
 

Tillagning

  • 1. Värm ugnen till 175 grader.
  • 2. Smörj och mjöla två formar, ca 15 cm i diameter.
  • 3. Vispa smör och socker till oreobottnen vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och vaniljextrakt och vispa till en jämn smet.
  • 4. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa i 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
  • 5. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bottnarna svalna 10 minuter och stjälp upp dem på galler.
  • 6. Smörj och mjöla en bakform, ca 15 cm i diameter till chokladbottnen. Smält smöret och låt det svalna.
  • 7. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  • 8. Blanda färskost och florsocker till fyllningen i en skål. Vispa grädden och vänd ner den. Krossa kexen och blanda dem med ungefär en tredjedel av fyllningen. Om fyllningen inte känns tillräckligt fast kan den stå en stund i kylen.
  • 9. Lägg en ljus botten på ett fat. Bred på hälften av fyllningen med oreobitar. Lägg på chokladbottnen och bred på resten av oreofyllningen.
  • 10. Lägg på den sista ljusa bottnen. Bred ut fyllningen utan kex över tårtan i ett jämnt lager.
  • 11. Smula de normalstora kexen till dekorationen i en mixer. Täck tårtans ovansida med smulor och fortsätt sedan ner runt om tårtan. Tryck fast smulorna med handflatan.
  • 12. Dekorera med minioreokex och körsbär.
 
Njuuuuut

Cookies ’n’ cream – o...

0 Läs mer >>
 
Nedan kommer bilder och recept. 
Receptet har jag ingen länk till utan det kommer att vara handskrivet. 
 
Strösocker, muscovadosocker och äggvitor
 
 
Jättefin marängsmet! 
 
 Grädde med banan, citron och kolasås
 
 Färdiga små munsbitar.. 
 
Recept för 20 banoffee-maränger (jag smetade ut klägget på bakplåtspapper):
 
Du behöver:
3 äggvitor
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 liten mogen banan
1 msk citronsaft
1½ dl vispgrädde
4 msk färdig kolasås
 
Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren skål. Viska successivt in sockret, en tesked i taget tills allt är slut. Vispa ett par minuter tills smeten är fast och blank. Ta en rågad tesked marängsmet, klicka ner den till en oval på plåten med hjälp av en annan sked. Fortsätt tills marängsmeten är slut, det ska bli 40 stycken. 
2. Grädda i ugnen ca 1-1 1/4 timme eller tills marängerna känns fasta och lätt lossnar från bakplåtspappret. Låt svalna på pappret. 
3. Grovmosa bananen i citronsaften. Vispa grädden fast tills den bildar mjuka toppar, vispa sedan i 2 msk kolasås, vänd ner bananen. Lägg ihop marängerna två och två med grädden emellan och placera dem i pappersformar. Strila över resten av kolasåsen och servera. 
 
Receptet är inte så bra skrivet, men jag är nöjd med resultatet! Jag har nu börjat kladda i boken för att se vilka recept som är bra och inte för att se om den är värd att behålla.. 
 
Du hittar receptet i 200 minikakor och andra godbitar. 
 

Banoffee-maränger

0 Läs mer >>
Nu har jag äntligen fått hem mina utstansare, om det heter så. Med Star Warsmotiv, självklart var jag tvungen att testa dem idag! 
Jag kommer inte att dela med mig av receptet för det sög. Osäker på om jag ens kommer prova fler recept från den boken, två av två recept jag provat har varit värdelösa och svårarbetade. Så inget recept. Men ta vilket recept ni vill på kaksmet, helst kakor som gräddas under kort tid som man kan trycka in mönster i utan att de reser sig eller smälter ut. Jag delade sedan degen i fyra delar och färgade dem i guld (C3PO), svart (Darth Vader) och grönt (Yoda) och lät en vara naturligt gyllenbrun (Chewbacca). Sen in i vår ugn som redan gräddar ojämnt. Kakorna skulle vara inne i 15 minuter, men efter 5 minuter var redan några svarta, så jag hoppas att Rikshem och Electrolux kommer imorgon, annars får maken ringa. De skulle komma ut vecka 27, vilket det är nu. 
 
Nog med tjafs, här kommer bilder! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imorgon ska jag baka minibanoffees, och se om det blir gott. Annars slänger jag boken åt helvete. 
Trevlig helg! 

Star Wars-kakor!

0 Läs mer >>
Jag testade att göra kärleksmums på Arlas recept, men de var långt ifrån lika goda som farmors så jag ska be henne om det riktiga receptet någon dag. Zacke och Robban (grannen) tyckte iallafall att det var gott! 
 
Två såna plåtar med kärleksmums blev det. 
 
Jag är nog kräsen eftersom att de som äter fikat tycker att det är gott. Förlåt för bristen på engagemang och för att det bara är en, relativt kass, bild. Jag ska bli bättre, jag lovar. Nu orkar jag inte däremot. 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:


Ingredienser

  • 225 g Smör
  • 2 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 4½ dl strösocker
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 1¼ dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 75 g Smör
  • ¾ dl starkt kaffe
  • ½ dl kakao
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker

Garnering:

  • 1 dl kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

Jag använde mig av laktosfria produkter eftersom vi brukar bjuda grannen på fika. 

Kärleksmums

0 Läs mer >>
Jahopp, jag bakade igår men har inte haft tid att uppdatera bloggen förrän nu! Så det kommer två olika inlägg. Inte så mycket bilder dock, det hade jag inte heller tid med.. 
Orkar inte heller skriva så mycket, har varit i Ullared hela dagen och sovit typ 3 timmar sen igår morse. 
 
De blev kanske lite stora.. 
 
 Ca 4-5 cm i diameter. Ganska mäktigt. 
 
Jag har tidigare sett hur Rosanna Pansino gjort cake pops, och använde mig av den tekniken för att fästa pinnarna. Funkade sådär på dessa bjässar, men det är ju mina första cake pops och övning ger färdighet. 
Lollo, Henke och Zacke (såklart) sa att de var goda, Ella också tror jag. Minns inte riktigt, men jag tror det. Och Lollos kille och Riley, jag tror dom tyckte det var gott. Jag hade som vanligt skyhöga förväntningar som resultatet inte riktigt kunde leva upp till. 
 
Nåja, receptet hittar ni här eller nedan:
 
Använd er av ert favoritrecept på kladdkaka. Vad det är vet inte jag, bara ni.

Kakdeg:
75 g Smör
0.75 dl Farinsocker
0.25 dl Strösocker
1 msk Mjölk
1 tsk Vaniljsocker
2.25 dl Vetemjöl
1 nypa Salt
2 dl Hackad choklad

250g smält choklad (jag använde mig av vit choklad och ljusblå chocolate melts från Panduro) 

Gör så här:
Vispa smör med farin- och strösocker, ljust och fluffigt.
Tillsätt mjölk och vaniljsocker, vispa ihop.
Tillsätt sedan vetemjöl, salt och choklad.
Arbets ihop en jämn deg.
Rulla 10 matskedsstora bollar.
Lägg bollarna i frysen i 30 minuter.

Mosa den kalla kladdkakan i en skål.
Tag fram de frysta kakdegsbollarna och rulla in dem i kladdkaka.
Frys ytterligare 30 minuter.
Smält chokladen och tag sedan fram de frysta bollarna.
Doppa dem i choklad och lägg sedan på ett bakplåtspapper för att stelna

Jag dekorerade även med lite strössel som jag köpt i Ullared. 

Kladdkakebollar med k...

0 Läs mer >>
Detta receptet som jag kommer dela med mig av nu är något som farmor använt sedan typ 1978 ur en gammal Hemmets Journal-tidning. Det är ett recept jag vuxit upp med, ett recept som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har idag avnjutit mitt första glas hemkokt saft på väldigt länge, och det var ljuvligt. Detta kan jag inte länka till på internet och jag vet inte riktigt vilket nummer som receptet är hämtat ur, så källan blir lite slarvig. Jag skriver det för hand eftersom jag har ett urklipp i handen, så detta inlägg är skrivet med mycket omsorg och med kärlek i hjärtat. Men först lite bilder! 
 
 
Älskade farmor för traditionen vidare
 
 Egenplockade fläderblomsklasar
 
 På med vatten och rör om..
 
 Fem dygn senare
 
 Suuuupergott! 
 
Det är jättelätt, kan jag kan alla brukar jag säga. Silduk och ställning hittar ni på maxi, vi hittade ställningen på Stadsmissionen och silduken kostade 20:- på maxi, helt klart suverän investering. Glasen har vi köpt på Dollar Store i Nybro. 
 
Nedan kommer receptet:
 
Detta behöver man till ca 2½ liter outspädd saft: 
20-25 klasar fläderblommor
2 citroner
2 kg socker
50 g citronsyra
1½ liter vatten
ev 1 kryddmått natriumbensonat eller kaliumsorbat (eller hälften av varje) 
 
 
Så här gör man:
1. Skölj blommorna väl och låt dem rinna av. Lägg dem i en stor bunke eller hink.
2. Skölj citronerna och skär dem i tunna skivor. Lägg citronskivor, socker och citronsyra i bunken eller hinken. 
3. Koka upp vattnet och häll det hett över fläder, citron och socker. Rör om. 
4. Täck över och låt blandningen stå på kall plats 5 dygn. Rör om någon gång under tiden.
5. Sila saften genom silduk. Häll upp den i väl rengjorda kalla flaskor. Tillslut dem. Saften är hållbar ett par veckor i kylskåp. För att göra den hållbar under längre tid kan man djupfrysa den. Häll den i så fall i frysförpackningar. Man kan också värma 1 dl av saften och röra ut natriumbensoat eller kaliumsorbat eller hälften av varje i den. Blanda sedan det med resten av saften. 
 
Vi hällde över saft i 0.5l PET-flaskor och frös in. 

Fläderblomssaft

0 Läs mer >>
Idag bakade jag en chokladtryffeltårta! Jag tyckte att den var ok, Zacke (min man) tyckte att den var jättegod. Väldigt lätt att slänga ihop med sånt man brukar ha hemma, plus blockchoklad. 
 
Inget käbbel, här kommer bilder och recept. 
 
Ingredienser som väntar på att få bli en kaka
 
 Tårtan i all sin enkelhet. 
 
Jag måste börja planera mer vad jag ska baka i tid så att jag kan skaffa fram rätt saker till fotograferingen. Plus köpa fler tallrikar/fat för upplägg. Jag måste göra massor. 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:

Ingredienser till en Chokladtryffeltårta

Chokladkakan:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
2 dl vetemjöl

Chokladtryffel:
1,5 dl grädde
2 msk smör
1 msk starkt kaffe
200 g mörk choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörja och bröda en form på 22cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull, ta av den från plattan.
3. Vispa ner socker, kakao och vaniljsocker i kastrullen med en handvisp.
4. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
5. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Låt kakan svalna.
6. Hacka chokladen till tryffeln.
7. Koka upp grädde, smör och kaffe i en kastrull, ta den från plattan.
8. Rör ner den hackade chokladen så den smälter.
9. Låt tryffeln svalna något, bred den sedan över kakan.
10. Låt kakan stå i kylen en timme innan servering.
11. Servera gärna med lite färska bär, och kanske en klick grädde!

 

Superenkelt! Och ganska gott. 

Chokladtryffeltårta