0 Läs mer >>

Detta är helt klart det bästa receptet som jag provat när det kommer till banoffee-paj. Inte supersliskigt söt som andra, utan lagom. Fin och len i smaken. Den blev lite fin med. Tillägnar denna banUffee-paj till svärfar som hade äran att fylla år igår! Kommer även att slänga upp ett recept på fransk chokladtårta imorgon 👍

Kakan i sin helhet
Dekorerade med riven choklad, mer grädde och banan!
Receptet på bästa banoffee-pajen jag provat än så länge

Ingredienser:

Pajskal
100 gram smör
250 gram digestivekex ca 16 st
Toffefyllning
100 gram smör
1.5 dl farinsocker
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gram)
Montering
3 st bananer
3 dl vispgrädde
50 gram valfri choklad till garnering

Gör så här:
1. Pajskal:
Smält smöret på svag värme. Krossa digestivekexen i en matberedare till smulor. Häll det smälta smöret över kexsmulorna och blanda om. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och väggarna på en springform ca 20-24 cm i diameter. Smöra formen. Tryck ut kexsmulblandningen i botten och en bit upp på väggarna i formen och ställ in den i kylen medan du gör fyllningen, minst 10 minuter.
2. Toffefyllning:
Smält 100 gram smör i en teflonpanna. Strö i farinsockret och rör hela tiden tills farinet smält. Häll i burken med kondenserad mjölk och låt det koka upp och koka i 1-2 minuter medan du rör hela tiden. OBS! Mycket viktigt att röra hela tiden, annars kan det lätt brännas vid! Häll fyllningen i pajskalet och smeta ut den. Hit kan du förbereda dagen innan och förvara pajen i kylen.
3. Montering:
Skiva bananerna och lägg ut det mesta ovanpå toffefyllningen. Spara ev. några skivor till garnering. Vispa grädden och bred ut ovanpå bananerna. Garnera med bananskivor och hackad choklad. Jag gillar att hacka över dajm-choklad för det passar så bra, men man kan sikta över kakao om man vill istället. Lyft försiktigt ur pajen ur sin form och lägg på ett serveringsfat.

Banoffee-paj

0 Läs mer >>

Så min granne, vän och kusin var sugen på schackrutor, som jag aldrig bakat innan. Challenge accepted! Medan Elsa sov (hon sover fortfarande) passade jag på att knåda ihop lite småkakor, något jag annars inte är så haj på. Eller ja, jag suger. Sög? Iallafall, de blev inte så fina, men de blev goda! En plåt till grannen och en plåt till oss :)

Receptet tog jag ur Icas Sju Sorters Kakor, och ni hittar det nedan:


Schackrutor ca 50 st

4 ½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör

smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao. Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk i 2 lager. Tryck till helt lätt. Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200°C i ca 10 minuter.

Jag gräddade på 175°C.

Schackrutor!

0 Läs mer >>

Då en av mina nära vänner är glutenallergiker och kanelbullens dag nalkas, tänkte jag ge mig på att baka glutenfritt! Gjorde nån kladdkaka för ett tag sedan, men det hann jag varken fota eller smaka. Den ska dock göras igen för den var tydligen poppis på jobbet! Jag tänkte baka en sats till den 4e och ha med mig till mina kära kollegor. Laktosfritt bakar jag ju alltid ändå, men glutenfritt var nytt. Det var inte så svårt, men degen kändes annorlunda mot deg med mjöl. Jag följde Lailas recept med Lailas glutenfria mjölmix och det gick hem hos Robban och Zacke som käkade hos oss, så då kommer säkert Martin tycka om dem på tisdag också :) nu är jag helt slut, men tänkte dela med mig av receptet till mina vänner där ute innan jag letar efter fransk chokladtårta till ett annat uppdrag som kommer inom kort ;)

Lailas glutenfria kanelbullar

Det här behövs till ca 30 bullar:
100 gram margarin
5 deciliter mjölk
50 gram jäst (1 pkt)
1 deciliter strösocker
0.5 teskedar salt
2 teskedar kardemumma mald
12 deciliter mjölmix av Lailas glutenfria + 1
1 styck ägg till pensling
Fyllning:
1.25 deciliter flytande fett
1 deciliter strösocker
1 matsked kanel malen
Ugn: 250°


Sätt en deg av margarin, mjölk, jäst, socker, salt, kardemumma och 12 dl mjölmix. Degen är först ganska lös, men sväller till lagom fasthet under jäsningen. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
Blanda under tiden fett, socker och kanel till fyllningen. Smaksättningen blir jämnare om de tre ingredienserna blandas samman innan de breds på.
Arbeta samman degen efter jäsningen och pudra bordet med litet mjölmix innan du tar ut degen och knådar den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 20x40 cm stora.
Bred på fyllning och rulla samman till rullar med skarven ned. Skär i ca 2 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt att jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan på mittfalsen i ca 12 minuter. Bullarna kan frysas.

Glutenfria kanelbulla...