0 Läs mer >>

Nu fick jag ett nytt recept på Key Lime Pie från Concept Delectus i Kalmar att göra till veckans torsdagskväll! Men det är i princip samma som jag gjorde sist för några år sedan. Nedan kommer bilder och recept!

Key Lime Pie

Du behöver
Kexbotten
200 g digestivekex
100 g smör
Fyllning
400 g sötad kondenserad mjölk
4 st ekologiska äggulor
5 st limefrukter, skal och saft

Till servering
vispad grädde
1 st limefrukt

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa digestivekex till små smulor i en mixer.
Blanda dem med smält smör.
Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 4 mindre pajformar.
Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Låt svalna.
Blanda sötad, kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.
Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i 30-60 minuter.
Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
Fyll pajskalen och grädda din Key lime pie i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är en stor paj).
Låt pajen svalna och servera med vispad grädde och skivad lime.

Key Lime Pie

0 Läs mer >>

Då vare dags för årets pumpapaj! Senare i veckan kommer en sötpotatispaj och även en tigertårta!
Jag valde att prova ett nytt recept. Det var helt okej, även om det fattades kryddor. Den jag gjorde förra gången var däremot godare. Nu var det bara muskot och kanel i smeten, och så toppade man med muskot, ingefära och svartpeppar. Helt ok, och fin konsistens. Inte den bästa jag gjort eller ätit.

Pumpapaj

Pajfyllning:
600g pumpa
2 dl vatten
1 dl socker
1 tsk malen kanel
1 msk muskot
5 st ägg
1 dl grädde

Pajdeg:
250g mjöl (cirka 4 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk råsocker
175g smör
2 msk vatten

Topping:
1,5 msk malen ingefära
1,5 msk malen muskot
1 msk nymalen svartpeppar

1. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs upp pumpan. Slå på vattnet och låt det puttra ihop under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Kör purén till en slät smet med mixerstav och blanda med socker, kanel och muskot. Låt purén svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och smör till en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 175°C i 10 minuter. Pajskalet drar ihop sig när det förgräddas så ha gärna lite överhäng på degen.

3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör sedan i pumpapurén. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175°C i cirka 60 minuter eller till fyllningen är fast. Pudra över ingefära, malen muskot och svartpeppar. Servera med vaniljglass, vispad grädde eller creme fraiche.

Pumpapaj!