Blåbärstårta med citronsmörkräm

Då var det dags igen! Idag har jag bakat klart tårtan jag började på igår. Jag gör alltid tårtbottnarna kvällen innan numera. 
Jag ska inte pladdra så mycket, nedan kommer bilder och recept. Återigen från boken Lomelinos Tårtor. Jag ska börja öva på tekniker och modellering och det kommer jag nog inte att fotografera. Möjligen framstegen. "Så här mycket sög jag för tre månader sedan och så här mycket suger jag nu". Så ska det nog bli lite drinkar. 
VI FÅR SE VAD NÄSTA NYA PROJEKT BLIR! 
 
Här har vi ingredienser som ska bli tårtbotten! 
 
Smeten <3
 
 Färdiggräddad botten, javisst!
 
 Färdig tårta! 
 
Jag tycker inte att marängsmörkräm är så gott, och det var inte så roligt att jobba med heller. Jag skulle prova de nya tyllarna idag men spritspåsen läckte och det blev bara mos av det men jag kämpade på och tänkte ta ett kort på det färdiga resultatet. Inte riktigt det finaste jag gjort. Övning ger färdighet.
 
Jag rekommenderar att ha i lite mer citron än vad som står, det smakade nästan ingen citron alls. 
 
Receptet hittar ni här eller nedan:

Du behöver

Blåbärsbotten

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 300 g blåbär
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 4 dl strösocker
  • 4 st stora ägg

Citronsmörkräm

  • 8 st stora äggvitor
  • 4,75 dl strösocker
  • 400 g rumsvarmt smör
  • saften från 1/2 citron
  • rivet skal från 1 citron
  • Ev. gul pastafärg
 

Gör så här

  1. Blåbärsbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla tre bakformar, cirka 20 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar.
  3. Sikta ner mjöl, bakpulver och majsstärkelse i en skål.
  4. Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären.
  5. Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
  6. Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
  7. Vispa väl mellan varje ägg.
  8. Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar och rör till en slät smet.
  9. Häll i blåbären och rör några gånger så att bären fördelas någorlunda jämnt.
  10. Fördela smeten i bakformarna. Grädda bottnarna i 25–30 minuter.
  11. Citronsmörkräm
    Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  12. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller sockerkristallerna har smält.
  13. Ta bort skålen från värmen.
  14. Vispa nu blandningen med elvisp eller i en köks-assistent tills du har en fluffig och vit marängsmet.
  15. Fortsätt att vispa ända tills smeten är sval och tjock, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  16. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig! Är den för kall, värm krämen över ett vattenbad i några sekunder och vispa sedan igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa krämen när den har svalnat.
  17. Tillsätt citronsaft och skal och eventuell pastafärg.
  18. Sätta ihop tårtan
    Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  19. Bred ut ett jämnt lager citronsmörkräm på bottnen.
  20. Gör samma sak med nästa botten.
  21. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  22. Bred ett tunt lager citronsmörkräm över hela tårtan.
  23. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
  24. Fyll en spritspåse med en stor rund tyll och spritsa ut fyra (eller så många som du vill ha) klickar på tårtans sida.
  25. Börja längst ner på tårtan och spritsa uppåt.
  26. Ta en vinkelpalett som är något mindre än klicken med frosting och »dra« försiktigt ut den.
  27. Fortsätt på samma vis runtom och ovanpå hela tårtan.
 

Kommentera här: