Chocolate Cheesecake

Idag har jag bakat chocolate cheesecake, superenkelt. Däremot så står det i receptet att man ska höja temperaturen med 20-25 grader om man inte har varmluftsugn. Detta stämde INTE med min ugn. Jag förgräddade bottnen i 8 istället för 10 minuter och det blev fortfarande lite bränt. Samma med cheesecaken. Så följ angiven temperatur, inte högre. Grädda längre i såna fall. 
 
 

Du behöver

Cheesecakebotten

400 g digestivekex
200 g smör

Fyllning
600 g philadephiaost
2,5 dl kesella, 10 %
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
4 st ägg, ekologiska
1 dl vispgrädde

Chocolate swirl
150 g mörk choklad, av bra kvalitet, 60 %
3 msk espresso

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn). (*Jag rekommenderar inte att höja temperaturen, utan istället grädda längre vid behov)
  2. Krossa digestivekex fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smör och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
  7. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
  9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  10. Bryt mörk choklad i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffe.
  11. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten.
  12. Varva smeterna om varandra över kexbotten. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
  13. Grädda din chokladcheesecake i cirka 1,5 timme tills den stannat helt.
  14. Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.
 
 
Så här såg cheesecaken ut innan vi satte in den i ugnen. 
 
Efter att vi tagit ut den. 
 
Inuti kakan
 
Emelie och Zackarias som var mina försökskaniner tyckte att den var jättegod, jag tyckte att den var helt okej men jag är ju superduperkräsen och är den inte perfekt blir jag besviken. Man kan ana att det smakar bränt. Det tar inte överhanden men man hintar det, i övrigt var det fin konsistens. Dock är den nog godast kylskåpskall.
 
 
Receptet hittar ni även här.
 
Kom gärna med förslag på vad jag ska provbaka så kanske ni till och med blir inbjudna på en fika! 
 
I helgen kommer jag att göra trolldeg och börja öva på att göra skulpturer och dekorationer inför kommande veckors tårtbak i mina nya formar som jag hämtade idag! 15 cm i diameter, perfekt för provbakning och övning av dekorationer :) 

Kommentera här: