Hallonbrownietårta
Idag råkade det bli tårtbak. Jag hade tänkt baka bröd, men det får bli en annan kväll. Jag bakade ur min fina tårtbok, Linda Lomelinos tårtor med mina nya fina bakformar på 15 cm i diameter.
Jag blev faktiskt nöjd även om glasyren inte blev riktigt så perfekt slät. Å andra sidan har jag inte jobbat jättemycket med glasyr på tårtor som dekor, mer som spackel under marsipan/sugarpaste (som jag iof inte jobbat så mycket mer heller men kommer att öva på under sommaren). Receptet var relativt enkelt, jag fick prova på en ny sorts frosting till glasyren som var rolig och inte allt för svår. Och jag fick en hög tårta! En liten men hög, så det var lite roligare och lättare att jobba med. Nästa gång ska jag nog däremot ha i lite pastafärg/karamellfärg för att få fram de rosa tonerna mer. Men det är ju mest för syns skull. Jag känner mig nöjd, och det är huvudsaken!

Nya superfina och fräscha formarna!


Fyllning och bygge

Första lagret spackel

Andra lagret spackel

Färdig tårta!

Close-up
Vill även passa på att be om ursäkt för bildkvalitén och tråkiga bilder men det är faktiskt midnatt och kamerabatteriet var slut och jag hade därför inte tid att bygga en liten mini-studio eller ladda kameran och jag ville få ut detta ikväll för imorgon hinner jag inte heller. Nästa gång blir det bättre 👍
Receptet hittar ni här eller nedan:
Du behöver
Browniebotten
- 225 g smör
- 200 g mörk choklad (70 %)
- 3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
- 1,5 dl strösocker
- 4 st stora ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta
Marängsmörkräm med hallon
- 4 st stora äggvitor
- 2,33 dl strösocker (200 g)
- 250 g rumsvarmt osaltat smör
- 100 g hallon
- lite rosa pastafärg (kan uteslutas)
Chokladglasyr
- 100 g mörk choklad (70 %)
- 50 g smör
Dekoration
- hallon
Gör så här
- Browniebotten
Värm ugnen till 175 grader. - Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
- Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt.
- Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull.
- Låt svalna.
- Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter.
- Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål.
- Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet.
- Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät.
- Fördela smeten i formarna.
- Jämna till ytan med hjälp av en sked.
- Tryck ner hälften av hallonen i varje botten.
- Grädda bottnarna i 45–50 minuter.
- Marängsmörkräm med hallon
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. - Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
- Ta bort skålen från värmen.
- Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
- Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.
- Tillsätt smöret, en liten bit i taget.
- När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
- Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.
- Kör hallonen till puré i en mixer.
- Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
- Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting.
- Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.
- Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. - Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen.
- Upprepa tills du har använt tre av bottnarna.
- Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
- B red ut ett tunt lager frosting över hela tårtan.
- Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något.
- Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn.
- Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.
- Chokladglasyr
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar. - Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.
- Dekoration
Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. - Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren.
- Jobba snabbt så att den inte stelnar.
- Dekorera tårtan med ett eller flera hallon.