Jordgubbstårta med vit choklad

Igår började jag med en ny botten till en ny tårta, och ikväll ska jag göra en till. Tårtbaket går ganska bra nu! Det blir gott, men jag måste öva mer på dekorationerna. Hoppas att mina tyllar från Wish kommer hem snart så jag får börja öva ordentligt. Iallafall, eftersom det är sommar och typ 100 grader ute så har jag i princip bara använt mig av sommarens finaste bär, jordgubbar! Ikväll ska jag dock testa blåbärsbotten.
Den här tårtan var relativt enkel, bara dekorationen jag blev missnöjd med. Jag hade lite för mycket pastafärg och är ganska dålig på att skriva, så det fick bli lite krusiduller med dekorationspennorna jag köpte på Ica igår. 
Nog med babbel, här kommer bild och recept! 
 
Pilligt värre. Blev inte så fin som jag hoppats så jag håller tummarna för att den är god iallafall.
 
Jag tog inte så mycket bilder när jag bakade idag så jag lägger ut ett par på den färdiga tårtan.
 
 Den här nyansen ville jag ha. Nu fick jag den med hjälp av en blixt. Egentligen är den mycket mörkare. 
 
Jag behöver fortfarande öva på dekorationerna, det vet jag. Men för varje tårta jag bakar blir jag lite bättre. För ett år sedan hade jag aldrig lyckats få den så fin som den är nu, och då är den inte ens fin. Tänk er då hur mycket bättre jag blivit. Istället för jätteful är den bara lite ful. Den tar vi med till Kalmar och fikar hos Elsas morfar och min pappa, världens bästa i sitt slag. 
 
Receptet hittar ni här eller nedanför: 
 

Jordgubbsbotten:

4 stora ägg

3 1/2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

60 g jordgubbar

1/2 dl vatten

 

Jordgubbskompott:

250 g jordgubbar

1/2 dl gelésocker

 

Vit chokladfrosting:

200 g vit choklad

100 g rumsvarmt osaltat smör

200 g philadelphiaost

2-3 dl florsocker

ev. rosa pastafärg (kan beställas på nätet, t ex på kakburken.se)

 

Dekoration:

färska blommor, t ex rosor

 

Jordgubbsbotten:

Värm ugnen till 175 grader. Klä en bakform, 20 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker ljust och poröst i 5-7 min.

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.

Mixa jordgubbarna till en slät pure. Blanda med vattnet och värm i en kastrull.

Sikta ner mjölet i tre omgångar i äggsmeten. Rör några gånger mellan varje siktning. Tillsätt purén och vispa försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i bakformen. Grädda bottnen i cirka 1 timme.

 

Jordgubbskompott:

Skölj, rensa och skiva jordgubbarna. Blanda med sockret i en kastrull. Mosa jordgubbarna så att det bildas lite vätska (eller mosa dem helt om du föredrar det). Låt koka i cirka 30 sekunder, ta av från värmen och låt svalna.

 

Vit chokladfrosting:

Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad. Låt svalna.

Vispa smör och philadelphiaost krämigt. Vispa ner chokladen och tillsätt önskad mängd florsocker.

Färga frostingen med pastafärg om du vill.

 

Sätta ihop tårtan:

Dela bottnen i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en bricka. Bred ut ett jämnt lager jordgubbskompott över. Upprepa tills du använt två bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan nedåt.

Bred ett tunt lager vit chokladfrosting över hela tårtan. Låt den sedan stå i kylen i 20 minuter eller tills frostingen stelnat något.

Bred på ett tjockare lager frosting över hela tårtan. Fyll en spritspåse med en liten rund tyll och spritsa små klickar längst ner runtom hela tårtan.

Dekorera med färska blommor och kanske en liten vimpel gjord av en grillpinne och ett vackert papper.

 
 

Kommentera här: