Sommartårta med jordgubbar och lime
Då var det dags att baka igen! På två dagar har jag alltså hunnit med 6 bottnar och en halv liter lime curd, plus bygga och dekorera tårtan samtidigt som jag har uträttat ärenden i stan och varit mamma till en krypande snart 10-månaders. Jag är ganska effektiv, med andra ord. Då Nilla och Ella inte skulle fira midsommar med föreningen tog jag på mig ansvaret att baka tårtor. Först hade jag räknat med två tårtor, men sen blev vi lite fler så jag gjorde en extra för säkerhets skull. Och för att kunna ta hem rester.
Jag gick återigen efter min favorittårtbok, Lomelinos Tårtor, som jag rekommenderar alla mina tårt-älskande vänner att inhandla för att kunna avnjuta suveränt goda tårtor. Dekorationerna får man ju stå för själv, men hallonbrownien blev jag nöjd med.
Dagens gräddtårtor blev jag inte riktigt nöjd med i dekorväg, just för att vi hade en inomhustemperatur på 30 grader i köket vilket medförde att grädden smälte efter en stund. Så de två första gjorde jag i förmiddags, och den sista nu ikväll. Då låg temperaturen på 27, så jag spacklade och lät grädden och tårtan kylas ner en timme innan jag fortsatte med dekoren. Grädde måste jag öva mer på, märkte jag. Det är inte som frosting. Det var svårt att få fint. Men men, vi provsmakade fyllningen på en bit vitt bröd och Zacke och min granne och kusin Elena tyckte den var god, så jag får lita på att de är ärliga.

Börja med att bre på hemkokt lime curd..

..lägg på skivade jordgubbar..

..och smeta över lite grädde, så har du fyllningen! Upprepa på varje lager utom översta.

Ursäkta kvalitén.. Spackla ett lager grädde innan dekoreringen så att tårtan är täckt och kanterna inte syns.

Tre tårtor, sex bottnar

Uppifrån. Under gräddrosorna döljer sig mer jordgubbar.
Jag SKA bli bättre på fotodelen, men jag hade inte tid idag heller. Receptet hittar ni här eller nedan:
Du behöver
Sockerkaksbotten
- 50 g smör
- 2 st stora ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 dl mjölk (3 %)
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Lime curd (ca 3 dl)
- 1,5 dl strösocker
- 2 st stora ägg
- Saft och skal från 3 limefrukter (ca 3/4 dl saft)
- 50 g rumsvarmt smör i kuber
Fyllning och dekoration
- 6 dl vispgrädde
- 2 msk socker eller efter smak
- 500 g jordgubbar
- 1 dl lime curd (se ovan)
Gör så här
- Sockerkaksbotten
Värm ugnen till 175 grader. - Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
- Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
- Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
- Fördela smeten jämnt i bakformarna.
- Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.
- Lime curd
Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. - Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
- Ta av curden från värmen och rör i smöret.
- Rör tills det har smält.
- Häll upp i en burk med lock. Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
- Fyllning
Vispa grädden med sockret. - Rensa och skiva jordgubbarna. .
- Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar. - Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar.
- Upprepa tills du har använt tre bottnar.
- Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
- Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.
Vi får se vad midsommarfolket säger imorgon!
Ha en JÄTTEGLAD midsommar på er!
Kom gärna med förslag på vad ni skulle vilja se i framtiden också!