Pumpapaj!

Då vare dags för årets pumpapaj! Senare i veckan kommer en sötpotatispaj och även en tigertårta!
Jag valde att prova ett nytt recept. Det var helt okej, även om det fattades kryddor. Den jag gjorde förra gången var däremot godare. Nu var det bara muskot och kanel i smeten, och så toppade man med muskot, ingefära och svartpeppar. Helt ok, och fin konsistens. Inte den bästa jag gjort eller ätit.

Pumpapaj

Pajfyllning:
600g pumpa
2 dl vatten
1 dl socker
1 tsk malen kanel
1 msk muskot
5 st ägg
1 dl grädde

Pajdeg:
250g mjöl (cirka 4 dl)
1 tsk bakpulver
1 msk råsocker
175g smör
2 msk vatten

Topping:
1,5 msk malen ingefära
1,5 msk malen muskot
1 msk nymalen svartpeppar

1. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs upp pumpan. Slå på vattnet och låt det puttra ihop under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Kör purén till en slät smet med mixerstav och blanda med socker, kanel och muskot. Låt purén svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och smör till en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 175°C i 10 minuter. Pajskalet drar ihop sig när det förgräddas så ha gärna lite överhäng på degen.

3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör sedan i pumpapurén. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175°C i cirka 60 minuter eller till fyllningen är fast. Pudra över ingefära, malen muskot och svartpeppar. Servera med vaniljglass, vispad grädde eller creme fraiche.

Kommentera här: