Banoffee-paj

Detta är helt klart det bästa receptet som jag provat när det kommer till banoffee-paj. Inte supersliskigt söt som andra, utan lagom. Fin och len i smaken. Den blev lite fin med. Tillägnar denna banUffee-paj till svärfar som hade äran att fylla år igår! Kommer även att slänga upp ett recept på fransk chokladtårta imorgon 👍

Kakan i sin helhet
Dekorerade med riven choklad, mer grädde och banan!
Receptet på bästa banoffee-pajen jag provat än så länge

Ingredienser:

Pajskal
100 gram smör
250 gram digestivekex ca 16 st
Toffefyllning
100 gram smör
1.5 dl farinsocker
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gram)
Montering
3 st bananer
3 dl vispgrädde
50 gram valfri choklad till garnering

Gör så här:
1. Pajskal:
Smält smöret på svag värme. Krossa digestivekexen i en matberedare till smulor. Häll det smälta smöret över kexsmulorna och blanda om. Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och väggarna på en springform ca 20-24 cm i diameter. Smöra formen. Tryck ut kexsmulblandningen i botten och en bit upp på väggarna i formen och ställ in den i kylen medan du gör fyllningen, minst 10 minuter.
2. Toffefyllning:
Smält 100 gram smör i en teflonpanna. Strö i farinsockret och rör hela tiden tills farinet smält. Häll i burken med kondenserad mjölk och låt det koka upp och koka i 1-2 minuter medan du rör hela tiden. OBS! Mycket viktigt att röra hela tiden, annars kan det lätt brännas vid! Häll fyllningen i pajskalet och smeta ut den. Hit kan du förbereda dagen innan och förvara pajen i kylen.
3. Montering:
Skiva bananerna och lägg ut det mesta ovanpå toffefyllningen. Spara ev. några skivor till garnering. Vispa grädden och bred ut ovanpå bananerna. Garnera med bananskivor och hackad choklad. Jag gillar att hacka över dajm-choklad för det passar så bra, men man kan sikta över kakao om man vill istället. Lyft försiktigt ur pajen ur sin form och lägg på ett serveringsfat.

Kommentera här: