Glutenfria kanelbullar

Då en av mina nära vänner är glutenallergiker och kanelbullens dag nalkas, tänkte jag ge mig på att baka glutenfritt! Gjorde nån kladdkaka för ett tag sedan, men det hann jag varken fota eller smaka. Den ska dock göras igen för den var tydligen poppis på jobbet! Jag tänkte baka en sats till den 4e och ha med mig till mina kära kollegor. Laktosfritt bakar jag ju alltid ändå, men glutenfritt var nytt. Det var inte så svårt, men degen kändes annorlunda mot deg med mjöl. Jag följde Lailas recept med Lailas glutenfria mjölmix och det gick hem hos Robban och Zacke som käkade hos oss, så då kommer säkert Martin tycka om dem på tisdag också :) nu är jag helt slut, men tänkte dela med mig av receptet till mina vänner där ute innan jag letar efter fransk chokladtårta till ett annat uppdrag som kommer inom kort ;)

Lailas glutenfria kanelbullar

Det här behövs till ca 30 bullar:
100 gram margarin
5 deciliter mjölk
50 gram jäst (1 pkt)
1 deciliter strösocker
0.5 teskedar salt
2 teskedar kardemumma mald
12 deciliter mjölmix av Lailas glutenfria + 1
1 styck ägg till pensling
Fyllning:
1.25 deciliter flytande fett
1 deciliter strösocker
1 matsked kanel malen
Ugn: 250°


Sätt en deg av margarin, mjölk, jäst, socker, salt, kardemumma och 12 dl mjölmix. Degen är först ganska lös, men sväller till lagom fasthet under jäsningen. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
Blanda under tiden fett, socker och kanel till fyllningen. Smaksättningen blir jämnare om de tre ingredienserna blandas samman innan de breds på.
Arbeta samman degen efter jäsningen och pudra bordet med litet mjölmix innan du tar ut degen och knådar den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektangulära plattor, ca 20x40 cm stora.
Bred på fyllning och rulla samman till rullar med skarven ned. Skär i ca 2 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt att jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda sedan på mittfalsen i ca 12 minuter. Bullarna kan frysas.

Kommentera här: